Bilar

Olika typer av bilar: SUV/Stadsjeepen

Att köpa ny bil är ett stort beslut. Det gäller att veta vad man är ute efter då det handlar om stora pengar och därför ett beslut som man ska leva med i ett antal år. Viktigt är att gå igenom vad man behöver för de syften man ska ha bilen till. Givetvis ska man också lägga in i beräkningen vad man VILL ha i en bil. Många ser idag bilen mer som en statuspryl än ett fortskaffningsmedel som ska ta dem från punkt A till punkt B. Givetvis är det roligt med en fin bil, men det behöver inte gå till överdrift varken i utrustning eller utseende. Fundera på var och när bilen kommer användas mest, inte att den en gång per år kommer ta er till fjällen.

Behöver ni en jeep?

Det är idag, och har så varit ett tag, väldigt populärt med de så kallade stadsjeeparna, Suv:ar som de också kallas. Många, både familjer och unga flashiga Stureplanskillar kör omkring i denna typ av bil fastän de har funktioner som de aldrig kommer ha nytta av eller i många fall säkert inte ens vet finns. Att köra en stadsjeep inne i Stockholm mitt i sommaren är verkligen inte något som främjar miljön. Dels sliter dess stora däck och dess tyngd mer på vägarna än vad exempelvis en liten Nissan micra gör. De drar även mer bensin än vad en liten bil gör och kostar betydligt mer i skatt. Försäljningen rasade med 38 % i november för dessa bilar vilket tyder på att folk kanske fått upp ögonen för att de kanske inte behöver dessa monster till bilar. Varför köper då folk dessa bilar ändå trots att de egentligen inte behöver dem för sina resor?

Kräver vinter en jeep?

Det har under många år kommit mer snö i södra Sverige än vad det gjort tidigare vilket skapat trafikkaos på många platser. Man kan då som norrlänning tycka att det är lite fånigt att det blir trafikkaos när det kommit en dm snö medan det i Norrland inte blir trafikkaos om det kommit en halv meter. Detta är till viss del förståeligt eftersom exempelvis Stockholm är så utbyggt så det inte finns någonstans att få undan snön från gatorna. Dessutom byter väldigt få i södra Sverige till vinterdäck. Vinterdäck skulle i många fall räcka för att vara säkra för vinterkörningen istället för att köpa en stadsjeep som i många fall inte ens är nödvändigt i nordligaste Sverige. Givetvis ska man alltid vara beredd på att bli stående med bilen, ha med sig varma kläder eller åkpåsar av kvalitet till de minsta för att klara av att bli ståendes även i några timmar.