Uncategorized

Byt ut bilen till en elbil

Det finns många fördelar med att byta ut sin bil till en elbil. Driftskostnaderna kommer att minska eftersom bilen inte kommer att kräva bränsle. Den stora faktorn är givetvis att miljöpåverkan blir betydligt lägre än med en bränsledriven bil. Priserna på elbilar har sjunkit de senaste åren då fler och fler modeller har kommit ut på marknaden, vilket har ökat konkurrensen mellan tillverkarna.

Vilket typ av elbil passar mig

Det finns flera typer av elbilar idag på marknaden och att köpa en bil som går enbart på el är inte ett måste. Utvecklingen har gått framåt och det finns bilar som drivs med både bränsle och ett laddbart alternativ. De bilarna har funnits länge på den svenska marknaden och har hunnit bli väl etablerade på den svenska marknaden.

För den som vill byta bil kan det vara bra att ställa frågan vad är bilen värd för att kunna bedöma vad budgeten för en ny bil landar på. Efter att ha tagit reda på värdet på sin bil går det att göra en plan för vilken bil som kan bli aktuell att införskaffa. Det gäller att räkna ut både vad bilen kostar i inköp samt beräkna på vad driftskostnaderna kommer att bli.

Hur fungerar en elbil?

Elbilar kan fungera på flera sätt. Den bil som är en ren elbil drivs med hjälp av bränsleceller. Bilarna kan ha både en eller flera motorer som tillsammans drivs av flera batterier. Egenskaperna en elbil har beror till stor del på hur lång räckvidd batterikapaciteten har. Faktorer som laddningstid, klimatpåverkan och hur länge batterierna är avgörande för hur bra en elbil är. De flesta elbilar idag drivs med hjälp av litiumjonackumulatorer.

Hybridbilarna som är en variant av elbilar drivs både med hjälp av en förbränningsmotor samt någon form av eldrift. Hybridbilarna och laddhybriderna kan ofta vara självladdande och genom att återanvända energi som bilen skapar i form av värme laddas battericellerna på.

Det har också utvecklats elbilar som drivs med bränsleceller som omvandlar vätgas till elektricitet. För att få ut vätgas krävs elkraft eller naturgas vilket i sin tur ger koldioxidutsläpp.

Ladda en elbil

En resa mellan Stockholm och Göteborg kräver ofta en laddning på 50 minuter och det gäller att ha i åtanke att en elbil behöver laddas. Den som köper en elbil bör se först se över hur det går att ladda bilen hemma. Det kan krävas extra elinstallationer eller att skaffa en laddbox till bilen. Efter att det här hänt olyckor har Elsäkerhetsverket kommit med råd för att ladda elbilar hemma. Fastigheter med gamla elkablar har börjat brinna efter att ha blivit överhettade. Det kan därför vara bra att innan köpet ta reda på hur det förhåller sig med eldragningen. Kostnaden kommer garanterat att sparas in senare med lägre bränslekostnader.