Uncategorized

Självkörande bilar, är det vår framtid?

Under en längre tid så har bilindustrin spenderat enorma summor pengar på forskning, undersökning och utveckling av självkörande bilar. Trots att dessa projekt pågått under många år så finns det fortfarande inte en kommersiell självkörande bil för allmänheten. Vad beror detta på, och kommer det någonsin bli tillräckligt säkert att släppa ut självkörande bilar på vägarna?

För närvarande så finns det inga lagligt operativa, helt självkörande fordon i världen. Det finns dock delvis självkörande bilar. Dessa fordon kan ha autonoma funktioner som till exempel bromshjälp, backningshjälp, spårhjälp med mera.

Denna utveckling är tillsammans med den nuvarande bensinminskningen och dieseloptimering som pågår de största händelserna inom bilindustrin på väldigt lång tid. Många bilar är idag en hybridmodell med både el och bensin/dieselmotor. En självkörande bil förväntas i framtiden att vara helt och hållet eldriven.

Även om den fortfarande befinner sig i det mycket tidiga stadiet så blir den självkörande tekniken allt vanligare och kan inom ett par år radikalt förändra vårt transportsystem. Enligt uppskattningar av biltillverkare och teknikföretag inom bilindustrin så kan självkörande bilar med autonominivån 4 komma att säljas till allmänheten inom fem år.

Skikt av autonomi inom självkörande bilar

Olika bilar kan ha olika nivåer av självkörning och beskrivs ofta av forskare på en skala från 0-5.

  • Nivå 0: Alla större system i bilen styrs av människor.
  • Nivå 1: Vissa system i bilen, till exempel farthållaren eller automatisk bromsning, styrs av bilen en åt gången.
  • Nivå 2: Bilen erbjuder minst två samtidigt automatiserade funktion, som till exempel acceleration och styrning, men kräver fortfarande människan för säker körning.
  • Nivå 3: Bilen kan hantera alla säkerhetskritiska funktioner under vissa förhållanden, men behöver föraren under kritiska förhållanden.
  • Nivå 4: Bilen är helt autonom i vissa men inte alla körscenarion.
  • Nivå 5: Bilen är helt kapabel att köra sig själv under alla förhållanden och i alla situationer.

Säkerhet är en övergripande oro när det kommer till transport- och bilindustrin. Hundratusentals människor världen över (mer än 30 000 endast i USA) dör i motorfordonsolyckor varje år. Självkörande fordon anses ha potential att minska dessa siffror dramatiskt. Programvara i bilar kan hypotetiskt sätt vara säkrare än människor men öppnar samtidigt upp för stora problem inom cybersäkerheten. De problem som fått mest uppmärksamhet i detta ämne är följande:

  • Bilens operativsystem hackas. Detta kan skapa stora skador på bilens programvara och kosta ägaren en förmögenhet att få fixat,
  • Nätverkshack av transportsystem. Ett hackat nätverk kan leda till stora kraschar om till exempel ljusupptäckarna eller avståndsgivarna inaktiveras. Detta är det absolut farligaste scenariot inom säkerhetsaspekten.
  • Stöld av personuppgifter. Självkörande bilar förväntas kunna hålla information om föraren, t.ex. körkort och adress. Detta kan leda till stora risker inom stöld av personuppgifter och identitetsstöld.