Att lära sig köra bil kan kännas litegrann som att lära sig gå, eller cykla, på nytt. Det är mycket som måste falla på plats och dessutom är det ju en massa teori som ska läras in för att man ska kunna fungera ute i trafiken. Viktigt är förstås också att träna i en bil som håller måttet på olika sätt. Vilken typ av bil man föredrar varierar mycket; det beror på flera olika faktorer där framförallt din längd avgör var du trivs bäst. Är du lite kortare kanske inte en stor Volvo är så passande, exempelvis, och är du lång fungerar du antagligen inte så bra ihop med en pytteliten småbil. Allt det här är mycket viktigt för inlärningen; det ska kännas bra och tryggt att sätta sig i den bil man ska öva i.
Trafikskolor brukar ha några olika bilar att tillgå för den som ska ge sig ut och öva. Oftast väljs en bil som i största möjliga mån ska passa alla, eller åtminstone så många som möjligt. Har du några särskilda önskemål om bil är det vettigt att kontakta några olika trafikskolor och helt enkelt fråga vilken eller vilka bilmodeller de använder sig av. Det finns massor av trafikskolor i Sverige; oavsett om du söker en trafikskola i Uppsala, Stockholm, Göteborg eller någon annan ort kommer du märka att urvalet är stort. Konsultera gärna dina vänner om det är någon särskild trafikskola du är intresserad av; kanske är det någon som kan berätta om sina erfarenheter så att det är en skola att lita på.
De olika trafikskolorna har som regel ett avtal med en bilfirma, vilket innebär att de främst använder sig av ett enda bilmärke. Vilket bilmärke som används varierar förstås mellan de olika skolorna; vissa använder sig av Volvo, andra av Volkswagen o.s.v. Här finns vissa modeller överrepresenterade, exempelvis VW Golf och Volvo S60, och anledningen till detta är att de räknas som mellanklassmodeller – det vill säga passande för de flesta trafikskoleelever. Fokus är på bilar som är lätta att manövrera både i stadstrafik och på landsvägen; det ska vara lätt att vända, parkera och överhuvudtaget köra bilen i alla förekommande situationer.
För inte så många år sedan var Volvos större modeller, 940 och liknande, vanliga som trafikskolebilar. De här bilarna var bakhjulsdrivna, relativt tråkiga att ratta och kändes för många som en lite för stor bil att träna sin körning i. Tiderna förändras som tur är och idag används som regel inte den storleken på bil i körskolesammanhang. Bilen ska ju inte vara avskräckande för eleverna utan istället motivera till körning och att lära sig hantera sin bil på rätt sätt. Det är därför helt klart mellanklassbilen som är mest passande att använda på en trafikskola.