Uncategorized

Olika typer av bilar: Den självkörande

Självkörande bilar är säkra

Redan idag finns det faktiskt självkörande bilar ute på vägarna. Det handlar dock inte om bilar som kan köra helt utan mänskligt ingripande. Ett exempel är förstås det amerikanska bilmärket Tesla, som är en elbil med en självkörande funktion. Den kan aktiveras när man kör på en motorväg. Vad bilen då kan göra är att hålla sig på vägen automatiskt samtidigt som den håller säkert avstånd till andra bilar. Den kan dessutom göra en säker omkörning. Det krävs dock att föraren sitter bakom ratten och är beredd att ingripa ifall det skulle hända något.

Det man främst menar i framtiden med en självkörande tjänstebil eller privatbil är att man kan sitta i bilen och hålla på med annat än att fästa blicken på vägen. Framtidens självkörande bilar kommer nämligen inte ens att ha en ratt inbyggd. Detta särskilt då självkörande bilar kommer att konstrueras för att köras bland andra självkörande bilar och därmed minska risken för olyckor, både för passagerare i andra bilar och fotgängare på gatan. Statistiskt sett kommer helt enkelt en mjukvara att vara mer säker och pålitlig att köra en bil än vad en människa är.

Självkörande bilar är säkra

Redan idag finns det självkörande bilar ute på test i flera storstäder, bland annat i Göteborg och Stockholm. Det är sådana bilar som är tänkta att vara helt självkörande, alltså utan ett mänskligt ingripande. Dessa bilar kommer att vara anslutna till internet och andra bilar för att snabbt och säkert kunna räkna ut den smidigaste vägen från punkt A till B.

Trafikolyckor med självkörande bilar

Det går dock inte att komma ifrån frågan hur säkra dessa självkörande bilar egentligen kommer att bli. För det kommer att dyka upp en situation där bilens mjukvara snabbt måste kunna göra ett val vilket liv som ska räddas; passagerarnas eller fotgängarnas. Redan nu har några biltillverkare sagt att man kommer att prioritera passagerarnas säkerhet före fotgängarnas eftersom den motsatta situationen skulle göra att ingen skulle vilja sitta och bli körd av en självkörande bil som inte prioriterar ens liv.

Uber testar självkörande bilar

Om det uppstår en situation där en självkörande bil antingen måste svänga till vänster och köra på en gravid kvinna på vänster sida eller köra på ett barn på höger sida – vilket liv ska då räddas och varför? Vem kommer att bli skyldig för trafikolyckan? Det här är viktiga frågor att lösa.

Trots noggranna tester så vet vi att dödsolyckor har inträffat så sent som 2018 med självkörande bilar. Det var en självkörande Uber-bil som körde på en fotgängare. Även tidigare har en självkörande Uber-bil varit med om en trafikolycka. I det första fallet så klev en kvinna ut i vägen med sin cykel och blev då påkörd. Det var inget övergångsställe och det var mörkt ute. Enligt den lokala polisen i USA så fanns det ingen möjlighet för bilen att undvika en krock. Denna olycka hände trots att en backup-förare fanns med i bilen.