Uncategorized

Olika typer av bilar: sportbilen

Sportbilar anses av många vara en ren lyxprodukt. Det beror antagligen på att bilens prestanda ofta prioriteras mer än funktionalitet och komfort. Sportbilar är dessutom mycket mer ensidiga än vanliga bilar, som är utformade för att kunna användas i flera olika sammanhang. En sportbils absolut viktigaste egenskap är att den ska kunna köras i hög hastighet utan problem och hela dess design är utformad med detta i åtanke. Många sportbilar har till exempel endast två säten för att hålla bilens vikt låg. Ett annat signum för sportbilen är dess låga profil, vilket gör att man kan undvika alltför mycket vindmotstånd. Sportbilens slanka form är en annan faktor som gör att den kan uppnå hög hastighet, samtidigt som det ger ett visuellt tilltalande intryck. I övrigt är det extremt viktigt att bilen är lätt att manövrera. Några exempel på kända tillverkare av sportbilar är McLaren, Lamborghini och Bugatti. Dock har även märken som Volvo och Volkswagen egna sportbilsmodeller.

Sportbilar med innovativ design

Denna typ av bil är också känd för sin lekfulla design och det har funnits många roliga varianter på sportbilar genom åren. En klassisk sportbilsdesign är de så kallade “måsvingedörrarna”. Dessa dörrar öppnas uppåt istället för utåt, som på vanliga bilar och introducerades av Mercedes Benz redan på 1950-talet. Denna typ av dörrar vann ytterligare popularitet år 1985 i samband med filmen “Tillbaka till framtiden”, där en DeLorean DMC-12 med måsvingedörrar spelade en central roll. Den tyska bilen Amphicar är ett annat exempel på innovativ design. När den lanserades i början av 1960-talet fick termen “sportbil” plötsligt en helt annan innebörd. Denna modell kunde nämligen användas såväl på land som till sjöss. Bakom designen stod Hanns Trippel, som ägnade totalt 60 år av sitt liv till att utveckla konceptet. Trots att Amphicar var den bäst fungerande amfibiebilen någonsin så höll den dock inte tillräckligt hög standard varken som båt eller bil. Dessutom krävde den mycket underhåll, speciellt efter att ha använts i vatten. Quandt blev tvungen att lägga ner produktionen efter bara några år på grund av alltför låga försäljningssiffror och idag anses Amphicar vara ett samlarobjekt.

Dyrt att äga sportbil

Att äga en sportbil är något som många har drömt om sedan barnsben. Om man nu har möjligheten att förverkliga denna dröm är det bra att ha i åtanke att sportbilar kommer med en rad av olika utgifter som vanliga bilar inte har. Till att börja med konsumerar de allra flesta sportbilar mycket mer bränsle än vanliga bilar. Dessutom utsätts sportbilens komponenter ofta för mycket påfrestningar, vilket gör att de kräver mer underhåll än andra modeller. En sportbils delar är vanligtvis specialgjorda för ett specifikt fordon och detta gör att reparationerna i sig kan bli extremt kostsamma om du skulle behöva byta ut något. För dig som trots detta vill satsa på en sportbil kan det kännas betryggande att veta att du kan få lån om du skulle åka på en oväntat dyr reparation. Hos enklare kan du snabbt och smidigt ansöka om lån och i tjänsten ingår även kostnadsfri rådgivning.